Ja, de 3 første kartleggingsenhetene i hver kategori er fritt tilgjengelig uten lisens. For at du skal finne elevene dine i lærerappen må de ha vært pålogget elevappen minst én gang. Start gjerne med å la elevene logge seg inn og ut, én gang. Elevene kan ikke gjøre noen ting i elevappen før du har sendt dem en oppgave.
Før du starter å sende oppgaver til hele klassen er det viktig at du setter deg inn i hvordan systemet fungerer og at elevene får en god introduksjon (se veiledning elevapp). Dersom elevene skal gjøre oppgavene hjemme er det viktig at også foreldrene får informasjon om hvordan elevappen fungerer. Se Veiledning til foreldre.
Både lærerapp og elevapp kan installeres på iPad eller Chromebook via skolen eller kommunens administrasjonssystem. Det er også mulig starte appene via øverst til høyre på denne siden fra PC eller Chromebook.
Merk at du kan benytte iPad, PC og Chromebook om hverandre, etter hva som passer best.
For å logge på lærerappen må du være Feidebruker. Bruk loginknappen, velg tilhørighet (kommune), deretter skriver du inn brukernavn og passord. Dersom du ikke finner din tilhørighet skyldes det sannsynligvis at din kommune ennå ikke har en databehandleravtale med Mpluss IT. Kommunen kan ta kontakt via vårt kontaktskjema for å få et forslag til en avtale.
Merk: Du kan som lærer ikke logge deg på elevappen, og elevene kan ikke logge seg på lærerappen. Lån en elevprofil, eller spør IT-ansvarlig om de kan opprette en testelev for å selv teste elevappen.
Vi kan opprette en testskole for deg der alle brukerne er anonyme. Ved hjelp av en Test-ID kan du enkelt logge deg inn i lærer-appen, eller elev-appen og teste ut samtlige funksjoner. Ta kontakt via vårt kontaktskjema for å få Test-ID.
Å logge inn på testskolen er enkelt, trykk på Test-kappen:
Legg deretter inn den test-ID'en du vil bruke og trykk Login på nytt:
Lærerappen gir deg god oversikt over alle temaene samt elevenes progresjon:
Lærerappen har 5 faner merket A-E. Under hver fane finner du kartleggingsoppgaver tilknyttet et av de 3 hovedområdene: A. Fonologisk bevissthet, B. Fonologisk ordavkoding, C-E. Ortografisk ordavkoding:
Hver kolonne i rutenettet representerer én kartleggingsoppgave. Du kan trykke på en rute for å få informasjon om den aktuelle kartleggingsoppgaven, slik:
gul trekant – oppgave klar for sending til elev
blå åpen sirkel – oppgaven er sendt
blå fylt sirkel – oppgaven er besvart
grønt felt – besvarelsen er godkjent
rød trekant – besvarelsen ikke godkjent, tiltak tilgjengelig
Appen er utformet for å gi deg en god oversikt over elevenes progresjon, og samtidig være enkel i bruk.
Gul trekant betyr at den første kartleggingsoppgaven er klar til å sendes eleven. Når du sender oppgaven blir den gule trekanten til en åpen blå sirkel:
Etterhvert som elevene gjør kartleggingsoppgavene, vil sirklene fyldes.
NB: Det kan ta noen minutter før lærerappen oppdaterer seg.
Tips: Trykk på teksten til den aktuelle fanen for å oppdatere appen med en gang.
For å få oversikt over i hvilken grad eleven behersker det aktuelle temaet, skal du som lærer sette skår på elevens besvarelse. Godkjente besvarelser blir markert med grønn rute, og neste kartleggingsoppgave vil være klar til sending:
Elevbesvarelser som ikke er godkjent blir markert med en rød "varseltrekant". Symbolet betyr også at øvingsoppgaver til det aktuelle temaet er tilgjengelig.
For å komme i gang med å bruke Kompetansia-appen må du først opprette en elevgruppe. Trykk på gruppeikonet og deretter på +-knappen for å opprette en gruppe. Deretter gir du gruppen et navn, velger målform og velger hvilke elever som skal være med i gruppen.
NB: Elevene blir ikke tilgjengelige i lærerappen før elevene har logget seg inn i elevappen minst én gang. Animasjonen nedenfor viser hvordan en gruppe opprettes.
Før du tar i bruk Kompetansia bør du forklare elever og foreldre hva slags kartlegging dette er, og hvordan den skal gjennomføres. Se råd og tips nederst på denne siden. Du kan sende en kartleggingsoppgave til en enkelt elev eller til flere elever på en gang.
Et langt trykk på en av du gule trekantene sender kartleggingsoppgave til eleven.
For å sende til flere eller alle elevene samtidig bruker du multi-send-knappen.
Når eleven logger inn på elevappen vil hen få beskjed om at det er kommet nye oppgaver.
Eleven (og foreldre) får beskjed om at de ved besvarelse av oppgavene må sitte i stille omgivelser, snakke høyt og tydelig og at de ikke skal få hjelp.
Kartleggingsppgavene om Fonologisk bevissthet (A) er muntlige spørsmål, som elevene også skal besvare muntlig. Denne korte videoen viser hvordan det fungerer:
Bortsett fra de muntlige oppgavene til temaet Fonologisk bevissthet er alle kartleggingsoppgavene leseoppgaver. En bokstav eller et ord vises på skjermen, og eleven skal lese høyt. Skjermbildet er utformet for å gi færrest mulig distraksjoner. Siden eleven ikke vet hva som kommer på skjermen, og dermed ikke kan trene på forhånd, gir kartleggingsverktøyet et godt bilde av elevens ferdigheter.
Når elevene har besvart oppgavene vil du på en rask og effektiv måte kunne gå igjennom besvarelsene for å sjekke om de behersker det aktuelle temaet. Skåring kan utføres for en enkelt elev eller for flere samtidig.
Når du skal skåre én enkel besvarelse trykker du lenge på den flylte blå ringen. Du får opp elevens historikk for temaet og kan starte skåringen.
Ved å trykke på multi-skår-knappen kan du skåre alle elevene som har besvart en oppgave under den aktuelle fanen. Merk at når du skårer flere elever samtidig vil appen samle alle besvarelsene på hvert spørsmål og presentere disse etter hverandre, men i en tilfeldig rekkefølge. Med mindre du gjenkjenner stemmen, vil du ikke vite hvilke elev du skårer.
Dersom det viser seg at en elev har behov for mer øving innenfor et spesifikt område, kan man finne øvingsoppgaver/tiltak i Kompetansia-appen. For å få frem tiltaket trykk lenge på ruten med rød trekant (dobbel-klikk på PC/Chrome). Deretter trykker man på "Se tiltak":
Man vil da få opp forslag til tiltak. Trykk på "Last ned PDF":
Man vil da få fram en forhåndsvisning av tiltaket. Type øvelse vil variere med hvilke type kompetanse som skal trenes. Øvelsene varierer mellom felles aktiviteter i klasserommet til individuelle øvelser. Skrive og tegneøvelser gjøres på papir. Trykk "Skriv ut" for å skrive ut PDF.
Hvordan utskriftsdialogen ser ut er avhengig av hva slags enhet du har. Velg riktig skriver og skriv ut. Du kan også skrive ut til PDF, dersom du har en virtuell skriver (et program) for dette (søk eventuelt på nettet etter "PDF printer").
I denne seksjonen samler vi råd og tips på bakgrunn av de erfaringer som lærere og testpersoner har gjort. Skriv gjerne til oss via kontaktskjemaet, dersom du selv har noen gode tips å bidra med.
Det er viktig at elevene forstår hva Kompetansia er, og hvordan de skal svare på oppgaver. Vi anbefaler en felles introduksjon i klassen der elevene får se appen og prøve hvordan den fungerer.
Dersom elevene skal gjøre oppgaver hjemme, er det viktig at de også forstår hvordan appen fungerer. Vi har samlet informasjon ment for foreldrene på denne siden.